poniedziałek, 13 grudnia 2010

Swiateczne pieczenie ,szafranowe buleczki czyli LUSSEKATTER

             Lussekatter czyli oczka swietej Lucji

 Oczka sw Lucji wyrabiane sa z cziasta drozdzowego z dodatkiem szafranu,a ze dzisiaj 13 grudnia przypada wlasnie to swieto u nas w domu trwalo gniecenie,wyrabianiem,walkowanie,wyrabianie i pieczenie.

Szafran czyli  krokus (Crocus L.)
  • Roślina ozdobna: uprawianych jest około 30 gatunków. Nadają się do ogródków skalnych, na rabaty i obrzeża rabat. Mogą być również uprawiane w kępach na trawniku i pędzone w szklarni.
  • Roślina przyprawowa : Od wieków też hoduje się szafran uprawny (Crocus sativus). Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego.
  • Sztuka kulinarna : Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem.
 I wlasnie z takiego szafranu wychodza pyszne buleczki.
Typowy wypiek na swieta Bozenarodzeniowe w Szwecji.Bardzo je polubilam,maja taki specjalny smak,w Polsce latwo jest dostac szfran w sklepach,lecz jest dosc drogi,na duza porcje bulek potrzeba 10 gram,czyli 8 opakowan.


A to moje ,ktore dzielnie najpierw gniotlam a potem pieklam.

 Oczywiscie polowe wrzuce do zamrazalki aby do swiat cos przetrwalo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz ochotę , możesz podzielić się tutaj swoim zdaniem.Zapraszam,Kitajka.