środa, 29 grudnia 2010

Jedzmy czosnek na zdrowie






Czosnek byl juz znany 4500 lat p.n.e.

Hipokrates polecal go jako dobre lekarstwo na problemy systemu oddechowego i pokarmowego. Pozniej okazalo sie ze ,jest lekiem prawie na wszystko.

To co tak smierdzi w czosnku to allicyna,ta substancja jest najwazniejszym skladnikiem czosnku pozniwaz zabija bakterie i wirsusy.

W czosnku znajduje sie rowniez substancja zwana trójsiarczek dwuallilu,ktory rowniez dziala bakteriobujczo i bakteriostatycznie.

Siarkowe związki lotne, które odkryto w czosnku wykazują wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego.

Stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.

Jak dziala czosnek:

* walczy z wirusami,
* działa przeciwzakrzepowo,
* pokonuje bakterie,
* skutecznie rozprawia się z pasożytami,
* działa przeciwgrzybicznie,
* jest świetnym przeciwutleniaczem

Czosnek najlepiej sporzywac w nieprzetwazanej formie.

Na jakie schorzenia jest dobry czosnek? Na:

* infekcje układu oddechowego,
* ból gardła,
* przeziębienie,
* grypa,
* infekcje ucha,
* zmniejsza wydzielanie flegmy,
* problemy związane z układem pokarmowym,
* pleśniawka jamy ustnej,
* pleśniawka pochwowa.

Ząbki czosnku świetnie działają też odkrztuśnie i zmniejszają przekrwienie. Stąd warto wprowadzić je do diety jeśli cierpimy na astmę, zapalenie oskrzeli czy koklusz. Zadziała łagodząco przy uporczywym katarze i zapaleniu śluzówki nosa.

Jest rowniez dobry na zgage i wzdecia,pomaga na trawienie i wydala gazy z organizmu.

W czosnku znajdują się też witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a także sole mineralne pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Chociaż selen i german występują w ilościach śladowych, ich obecność w czosnku ma duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych, zahamowaniu rozwoju czy nawet ich wydalaniu. Z tego też powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym

Jedyną wadą czosnku jest nieprzyjemny zapach po jego spożyciu. Dotyczy to niestety zwłaszcza czosnku świeżego, który ma największe właściwości lecznicze. Znane są jednak sposoby pozbycia się tego zapachu. Najczęściej zaleca się żucie zielonej natki pietruszki, a także popicie czosnku jogurtem lub mlekiem. Inni natomiast proponują odrobinę czerwonego wina, goździki lub miód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz ochotę , możesz podzielić się tutaj swoim zdaniem.Zapraszam,Kitajka.