niedziela, 28 listopada 2010

Pavlova - tort



 Pavlova to cisto, a raczej tort bardzo prosty do zrobienia,moj ulubiony i zawsze chwalony przez gosci,doslownie pycha!!!
Pavlova jest klasycznym deserem, ktory nazwe nosi po slynnej rosyjskiej balerinie Annie Pavlovej,ktora zyla w latach 1881-1931.
Ciasto sklada sie z podloza ktorym jest beza,w konsystecji ptasiego mleczka i kremu ,ktory sklada sie z bitej smietany udekorowaniej owocami.
Ja ulepszam torta kremem cytrynowym, ktory klade miedzy beza a bita smietana.Lecz orginalny przepis to tylko beza i smietana na krorej leza owoce.
Desser o nazwie pavlova zaczal sie pokazywac zarowno w Australi jak i w Nowej Zelandi w roku 1926 kiedy tam na turnee bywala Anna Pavlova.Oba kraje twierdza ze to u nich odkryto to ciastoi maja je jako swoj narodowy deser.

A oto najwysmienitszy deser na swiecie,naprawde polecam.

Skladniki: 
beza
6 bialek
1.5 szklanki cukru
2 lyzeczki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 lyzeczka octu winnego .moze byc tez zwykly
szczypta soli.
masa cytrynowa
3 zoltka
pol szkl.cukru
sok z pol cytryny
utarta skorka z pol cytryny
bita smietana
3 dl smietany kremowki
owoce wg gustu i smaku,maga byc swierze,z puszki,mrozone,latem wysmienicie pasuja truskawki i maliny,zima mga byc mandarynki z puszki,gruszki swierze i kiwi lub winogrona,raczej unikac jablek i bananow bo ciemnieja.

wykonanie:

beza: 


Bialka ubic ze szczypta soli,dodawac potrochu cukier,ubic na sztywna piane,dodac make i ocet.
Na plaskiej blaszce rozlozyc papier do pieczenia,narysowac na nim okrag,duzy talerz moze sluzyc jako wzor.
Piane wylac na papier tak, aby lezala na okregu,uformowac .
Piec w piekarniku najpierw w 175 stopniach ,5 minut.Pozniej zmniejszyc temp.na 150 st. i piec 50 min.
Wylaczyc piekarnik i pozostawic beze do wystygniecia w piekarniku.

masa-mozna wykluczyc,bez masy smakuje rownie dobrze.

zoltka ubic z cukrem na parze, dodac sok i skorke z cytryny.Mozna wstawic miseczke porcelanowa do garnka z gotujaca woda i ubijac pare minut az masa zgestnieje,po wystudzeniu dodac 50 gr masla
konsystecja taka jak do smarowania pieczywa,ubic mikserem na krem.


Na wystygnieta beze nakladamy cytrynowa mase,pozniej ubilamy na sztywno smietane ( absolutnie nie dodawac cukru bo beza jest juz dosc slodka),kladziemy na  mase,potem kladziemy owoce.


 tego torta zrobilam na Andrzejki,wszyscy sie zajadali.owoce:kiwi,gruszki,mandarynki z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz ochotę , możesz podzielić się tutaj swoim zdaniem.Zapraszam,Kitajka.